İstanbul'da Üsküdar kışlası yanındaki cami. Marmara Denizine hakim bir tepe üzerinde kışla camii olarak, Sultan Üçüncü Selim Han tarafından, 1801-1805 tarihleri arasında yaptırıldı. Cami; mektep, muvakkıthane, çeşme ve sebilden meydana gelen bir külliye halindedir. Tek kubbeli ve kare planlı olan cami barok tarzındadır. Giriş kapısı üzerinde yer Alan mermer kitabede, Sultanın barok çerçeveli tuğrası, geometrik süslemeler üzerine sağda "Lailahe İllallah" diğerinde "Muhammedün Resulullah" yazıları eşi olmıyan güzelliktedir.
Caminin ana mekanı örten büyük kubbesi köşelerde küçük kubbeli Ağırlık kuleleriyle desteklenmiştir. Son cemaat yeri iki katlı ve beş tonoz örtülü olup, bunları dört mermer sütun taşır. Son cemaat yerinin iki yanında merdivenle çıkılan iki katlı hünkar daireleri vardır. Bunlardan sağdaki Sultanın namaz kılması, soldaki dinlenme ve dini sohbetler için yapılmıştır. Tek şerefeli iki tane olan minaresi, 1823'teki şiddetli lodostan yıkılınca tamir edilmiştir.
Caminin dış duvarlarına kuşların barınması için, çok güzel kuş köşkleri yapılmıştır. Dış görünüşü ile ihtişamlı bir yapıya sahip caminin iç yapısı; kadınlar mahfili, müezzin mahfili, somaki mermer mihrap, minberle bir şaheserdir. İnce bir işçiliğin, engin bir sanat zevkinin, devrin bütün inceliklerinin bir araya getirildiği bu büyük Abide, 1954-1959 yılları arasında esaslı tamirat görmüştür.
etrafındaki çok sayıda musluktan abdest almak için ekseriya cami avlusunda yapılan çeşme. Genellikle mermerden olan duvarları dörtgen, altıgen, sekizgen veya çokgen şeklinde yapılırdı.
modern hemşireciliğin kurucusu. Florence Nightingale, 1820 senesinde İngiltere'nin Florence şehrinde doğmuştur. Babası, zengin olup arazi sahibiydi. Bu devirde hemşirelik mesleği, yalnız
İstanbul'da, Bayezid Camii yanındaki meşhur meydan. Sultan İkinci Bayezid tarafından yaptırılan camiden dolayı bu meydana Bayezid Meydanı denilmiştir. Eski ve yeni binaları ile İstanbul
İstanbul'un Harem sırtlarında yer alan büyük bir kışla. Kanuni Sultan Süleyman Hanın yaptırdığı sarayın yerine Üçüncü Selim 1794-99 arasında ahşap bir kışla yaptırdı.
ABDÜLHAY CELVETİ; Osmanlı Devleti zamanında yetişen mutasavvıflardan, şair. Edirne'de doğdu. Doğum tarihi belli değildir. Babası Celvetiyye yolunun büyüklerinden İbrahim Efendidir.